Techniek

Klei
Voor mijn werk gebruik ik een fijne chamotte klei van een soort die schokbestendig is en bovendien zeer geschikt voor het zogenaamde raku stoken.

Stoken
De eerste stook (biscuit) gaat tot 1000 graden celcius. Dan volgt het aanbrengen van kleurstoffen waarna het werk nogmaals wordt gestookt tot 1140 graden celcius.

Glazuren
Op het grotere werk breng ik veelal matte glazuren aan. Soms maak ik zelf engobes (kleipapjes met kleurstof). Het aanbrengen van de glazuren gebeurt door kwasten, gieten, blazen, sponsen en/of spatten. Als toplaag wordt een glanzend of mat glazuur op het werk gespoten.

Kopermat
Kleiner werk stook ik soms kopermat. Dit is een spectaculaire, risicovolle manier van stoken, nauw verwant aan de Japanse raku stook. Het werk wordt dun bespoten met kopercarbonaat en vrij snel verhit. Bij 1000 graden Celcius gaat de oven open en roodgloeiend wordt de keramiek met tangen uit de oven getild en in een vat met zaagsel geplaatst. Even mogen de vlammen aan het werk likken, dan gaat het deksel op het vat en door gebrek aan zuurstof ontstaan chemische reacties. Na ongeveer 8 tot 10 minuten moeten de objecten snel afkoelen in de buitenlucht en met een beetje geluk ontstaan dan de prachtige kleurschakeringen.