Info

(Lees ook: Kooreografie…)

Hanna Samson studeerde aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, alwaar ze in 1972 werd benoemd tot docent moderne dans.

Mede door de inspirerende lessen van Charles Czarny specialiseerde zij zich aan de Martha Graham school of Modern Dance te New York. Als eerste in Nederland ontwikkelde zij een syllabus Martha Graham techniek voor de jonge dansstudent. Met haar dansimprovisatielessen stimuleerde zij menig beginnend danser tot het maken van eigen danscomposities. Haar leerlingen vonden werk bij het Nederlands Danstheater, het Nationale Ballet en andere gerenommeerde dansgezelschappen in binnen- en buitenland.

Hanna Samson maakte choreografieën op muziek van o.a. Fauré, Poulenc, Ives en Stravinsky. De choreografie bij Peter Jan Wagemans’ “Zangen van Maldoror”, een compositie ter ere van het 150-jarig bestaan van het Koninklijk Conservatorium, is van haar hand.

Ook enkele opera’s zoals “Het Sluwe Vosje” van Janaçek en “De Vervalsing” van René Samson werden door haar van een choreografie voorzien.

Ze doceerde beweging aan de operaklas en de jazzafdeling van het Conservatorium en ze vindt voldoening in haar werk met professionals zowel als amateurs.

Ze werkt momenteel met vocale ensembles, koren en solozangers. Recentelijk hebben verschillende koren mede door haar creatieve ideeën prijzen gewonnen op festivals.